streda 23. mája 2012

Road-trip okolo ostrova (časť 1/2)


Cestou okolo ostrova Rurutu ( časť 1/2 )

Pondelok 23. apríla 2012, 15h, Moerai


Po návšteve školy v Moerai a Avera ďalším bodom programu bola prvá časť cesty okolo Rurutu. Okrem "hlavnej" cesty, ktorá vedie popri pobreží ostrova, sieť lesných chodníkov a ciest umožňuje ostrovčanom rýchlejší presun z východnej na západnú časť ostrova. Kultúra nepustí a tak pri každej "ceste okolo ostrova" treba autá vyzdobiť čo najkrajšie. Vďaka bohatej vegetácii, domáci používajú na dekoráciu svojich 4x4 banánové, kokosové a pandanusové listy. 




Dodržiavanie tradícií na Rurutu má veľký význam a sami sme toho boli svedkami. Býva zvykom, že pred každou cestou okolo ostrova sa vysloví modlidba v jazyku rurutu, aby sa cesta vydarila a bola úspešná. Náš sprievodca Pán TAVITA Lionnel, Nahuma ( v ružovej košeli ) aj tak učinil. Treba vyzdvihnúť, že Monsieur Lionnel TAVITA je veľmi známou osobnosťou nie len na ostrove Rurutu ale aj v šírom svete. Vaitumaire, špecialistka na cudzie jazyky, nám prezradila, že existuje viacero dokumentárnych filmov, kde je práve Nahuma Tavita hlavným aktérom. Je totiž jedným zo štyroch skutočných "rozprávačov"-Orero z ostrova Rurutu.

Vaitumaire Tetuanui Maui a TAVITA Lionnel 
Vaitumaire, naša úchvatná tlmočníčka, pracuje v škole GS Auti-Avera-Moerai ako odborný pedagóg na jazyky. Vrátane francúzštiny, jazyka rurutu a angličtiny dokáže plynulo komunikovať ešte v rôznych jazykoch susedných ostrovov.

Cestou okolo ostrova sme mohli vidieť ...

... šarmantné babičky ...


... ženy, ktoré dokážu zdvihnúť 60-75kg kamene ...

 Tradícia : "Levé de pierre" - Dvíhanie kameňa
po tahitsky : amora’a ofai
Žena dvíhajúca kameň o váha 75kg.


Dvíhanie kameňa alebo tkz. "Levé de pierre" je jednou z tradícií typickou pre Austrálske ostrovy. Táto tradícia pôvodom práve z Rurutu predstavuje skúšku sily pre mužov ako aj pre ženy. Je súčasťou januárových osláv, ktoré sa každoročne konajú na ostrove Rurutu a postupom času sa z tradície stala športová disciplína veľmi populárna v celej Fr.Polynézii.

Cieľom každého "dvíhača" je v čo najkratšom čase zdvihnúť kameň v tvare oválu, položiť si ho na rameno a vyrovnaný ho udržať jednou rukou. Na zvládnutie tejto disciplíny treba určitú zručnosť, techniku a hlavne pravidelný tréning. Napríklad 73kg vážiaci muž dokáže udvihnúť kameň o váha 130kg. 

Na Rurutu sú kamene starostlivo uchovávané radnicami dedín. Ak sa už kameň viac nepoužíva, domáci ho pochovajú aby deti nemohli zopakovať to o čo sa pokúšajú dospelí. 


História : "Levé de pierre" / Dvíhanie kameňa

Dvíhanie kameňa nebolo len skúškou ohybnosti a sily ale aj akýmsi prechodom medzi mladosťou a dospelosťou. Spomedzi rôznych skúšok dospelosti sa zachovala len táto. Každý rok si obyvatelia Rurutu pripomínali, že "dvihnúť kameň" má význam a preto sa musí vykonať v súlade s prastarými pravidlami. Tou súčasťou bola práve modlitba, ktorá sa vyslovila ešte pred samotným aktom dvíhania. Obyvatelia verili, že ak sa "dvíhačovi" kameňov nepodarí dvihnúť všetky kamene, znamená to zlé znamenie pre dedinu ako aj nasledujúci rok.
Najťažší kameň na Rurutu váži 148kg. 



... tichý oceán ... 

Jaskyňa Ana Ae'o tkz. Mitterandova jaskyňa.

 
Jaskyňa Ana Ae'o je jednou z najväčších a najkrajších jaskýň na ostrove. Pre svoju výšku a hĺbku bola miestom veľkých obetných ceremónií v mene božstva. Na strope jaskyne, sú vidno diery, ktorými prenikajú lúče slnka a ktoré od11h do12h, vytvárajúce akýsi zväzok dopadajúci na zem.



VITARIA
Vitaria - pozostatky starobylej dediny.
Prichádzame k miestu zvanému "VITARIA" kde archeologické vykopávky v rokoch 1950, odhalili pozostatky z takmer 70-tich príbytkov, ktoré kedy boli súčasťou starovekej osady. Podľa archeológov, príchod prvých obyvateľov ostrova sa odhaduje okolo roku 900 po n.l.



Ostrov Rurutu objavil James Cook roku 1769. V tom čase žilo na ostrove asi 3000 domorodcov. Francúzsko nastotlilo protektorát na ostrov Rurutu roku 1889 a roku 1900 ho pričlenilo k svojmu územiu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára