štvrtok 24. mája 2012

Rodičovské združenie v Rurutu

Pondelok 23.apríla 2012, 19.30, Moerai
    
Školské zariadenie GS Auti-Avera-Moerai spolupracuje veľmi intenzívne s rodičmi žiakov. Vzťahy sú viac než priateľské a dovolím si ich definovať za "rodinné". Rodičovské združenie pre nás ako aj pre učiteľov a priateľov školy večerný program na školskom dvore v Moerai. Bol to večer plný hudby, tancov, spevu, vynikajúceho jedla a dobrej nálady.

 
Všetci členovia rodičovského združenia mali oblečené šaty v rovnakom štýle a farbe ( žltá ). Týmto istým spôsobom boli odetí aj učitelia a členovia komúny. Tento spôsob odievania je typickým pre Rurutu. Je akýmsi rozoznávacím znakom pre hostí. V podstate podľa farby sme vedeli ku ktorej skupine kto patril.

Večera sa konala v priestoroch školského dvora v Moerai. Rodičia pripravili pre všetkých večeru. Stolovanie na ostrove Rurutu je veľmi jednoduché a hlavne praktické. Vo veľkých nádobách sa priniesli jedlá : kuracie mäso s fafa, taro, ryby upečené v bambusovom liste, ako dezert : palacinky z papaje, kokosový koláč, poi s kokosovým mliekom, fei - upečený banán. Na pitie bolo voda z kokosu.


Živá hudba je neodmysliteľnou súčasťou večerného posedenia. Hudobníci ošatení v rovnakých farbách s maximálnym nasadením hrali typické rytmy ostrovskej kultúry. 


Večerné predstavenie bolo zahájené tancom Tamure. Tanečnice a tanečníci odetí v tradičnom kostýme z pandanusových listov nám predviedli úžasnú show. V pomalom ako aj v rýchlom rytme, na boso a s úsmevom na tvári nás zabávali a dokonca aj vyzvali sa k nim pripojiť.

 

Dokonca sme si mohli vyskúšať aj hru na hudobných nástrojoch.

Zaujímavosťou takýchto akcií je ich trvanie. Od domorodcov som sa dozvedela, že do 21:00 sa môže hrať, tancovať, veseliť a jesť ale akonáhle odbije 21hodina, všetko sa zbalí a uprace a ide sa domov spať. Je to veľmi silno spojené s náboženstvom - vierou. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára