nedeľa 20. mája 2012

Ostrov Rurutu


Nedeľa 22. apríl 2012, 15:05 Rurutu ( Austrálske ostrovy )



Ostrov Rurutu sa nachádza cca 600 km na juh od Tahiti. Dopraviť sa dá lietadlom spoločnosti Air Tahiti s medzipristátím na ostrove Tubuai. Doba letu trvá cca 2 hod ( aj s medzipristátím )


Na ostrove Rurutu sa uskutoční už v poradí 4 stretnutie učiteľov Comenius projektu "Good food feel well".

Hovorí sa, že privítanie obyvateľmi ostrova Rurutu je viac než vrelé a srdečné. Po tom čo sme prežili na Tahiti tak mi nič iné neostáva len sa tešiť.


Lietadlo Air Tahitit ( cca 60 miest )
Letisko FAAA v Papeete

Letisko Rurutu. 
A sme tu ! Na ostrove Rurutu. Všetky delegácie vystúpili z lietadla a už zdiaľky možno počuť zvuk bubnov a spev našich ostrovčanov. Slovo "srdečne privítaní" je slabým odvarom toho čo sme zažili. Mali sme dojem, že takmer celý ostrov nás prišiel privítať. A neboli sme daľeko od pravdy. Učitelia, deti, rodičia, zástupcovia dedín, tí všetci tam boli. Toľko radosti, šťastia, krásy a hlavne srdečnosti po kope. 

Aj deti zo základnej školy nám prišli povedať "Ia orana"

Bohato zdobené vence a široké úsmevy - tak sa víta na Rurutu. 

Na letisku v Rurutu s našou hostiteľkou, učiteľkou v materskej škôlke : Merehau.

Letisko Rurutu a krásne 4x4.

Ešte skôr než sme sa ubytovali, nás naši "Rurutu" hostitelia pozvali na "západ slnka" na pláži. Na osvieženie boli pripravené: voda z kokosového orecha a domácky vyrobený punč s trošku rumom. Mňam.


Ženy "Rurutu" v prekrásnych farebných šatách šitých na mieru.
Môj prvý kontakt s deťmi z Rurutu.

A tu sme všetci v plnej kráse ...


Nedeľa 22. apríl, Rurutu, škola Moerai, 19h

O 19h prichádzame do priestorov školy v dedinke Moerai, kde sa prvý krát oficiálne stretávame s predstaviteľmi školy : GS Auti-Avera-Moerai. Pedagógovia, rodičia a tiež deti boli prítomní, aby nás ešte raz privítali na ich ostrove.

Ukulele a spev boli neodeliteľnou súčasťou večera.

My sme si na večerné stretnutie pripravili malé prekvapenie a to v podobe tradičných krojov. Kolegyne z Nemecka si priviezli svoj "Dirdl" a ja som sa obliekla do čáčovského kroja.

Slovensko-nemecká delegácia v dome Merehau, našej hostiteľky.

Večera bola pripravená učiteľmi školy GS Auti-Avera-Moerai. Riaditeľka školy Madame Nupuure Riveta všetkých ešte raz srdečne privítala a oboznámila nás s programom počas nasledujúcich troch dňoch. Potom ako býva zvykom vyzvala k stolu najprv hostí - čiže nás. Bolo skutočne z čoho vyberať. Domáci pripravili typické lokálne jedlá : taro / hľúzovitá zelenina podobná zemiaku /, fafa - druh špenátu, bravčové a hydinové mäso, samozrejme ryby dusené v banánovom liste, "poisson cru au lait de coco" - surová ryba s kokosovým mliekom. Ako dezert bol na výber : palacinky z papaye, palacinky z banánu a čokoládový koláč


Bravčové mäso s FAFA ( špenát )
Surová ryba s kokosovým mliekom
Ako dezert nám domáci pripravili : čokoládový koláč

Tašky pletené ručne z pandanus-u.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára