piatok 8. februára 2013


Taro et tarodière

Streda, 25 apríla 2012, polia tarodière, 10h

Vďaka teplému a príjemnému podnebiu, úrodná zem ostrova Rurutu ponúka širokú škálu mnohých rastlinných kultúr. 

Pokračujeme v objavovaní ostrova. Naši sprievodcovia : Nuupure a Valmène nám ukážu polia kde sa pestuje taro.






Les tarodières - polia kde sa pestuje taro - sú jedinečné a veľmi známe na Rurutu. Na vypestovanie tara treba 9 mesiacov, aby sa dalo konzumovať. Samotné sadenie tara bolo fascinujúcim zážitkom. Podobne ako zemiaky je taro "cylkickou" rastlinou. Po odrezaný hľuze sa stopka opäť zasadí a po 9-tich mesiacoch z nej vyrastie nová hľuza-taro. A tak sa cyklus opakuje dookola. Vďaka Miltonovi, miestnemu školitľovi pedagógov,  sme sa dozvedeli veľa info o tejto exotickej plodine.


Zavlažovací systéme : vykopané kanály okolo každej parcely tara vyživujú a dostatočne zavlažujú zem. Kokosové listy, ktoré zakrývajú porýlovanú zem, zabraňujú rastu buriny a zároveň uchovávajú pôdu stále vláčnu. 


Takto vyzerá taro po 9-tich mesiacoch pripravené na spracovanie a konzumáciu. 


Po 2-3 hodinách varenia vo vriacej vode, sa taro rozdrví pomocou mažiaru z korálu, ktorý domorodci nazývajú "le penu". Túto techniku zdedenú po predchodcoch, domorodci používajú až do dnes.
Keď je taro spracované na vláčne cesto, sa potom zabalí do banánových alebo iných dostupných listov na ostrove.

Le penu - mažiar vytesaný z koralu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára