streda 30. januára 2013


Radnica Rurutu

Utorok 24.apríla 2012, Radnica de Rurutu

           Utorok poobede boli všetci účastníci Comenius projektu oficiálne privítaní u pána "starostu" ostrova Rurutu. Monsieur Frédéric RIVETA a mestskí poradcovia nás oboznámili s históriou a súčasnou situáciou ostrova Rurutu. 
            Na ostrove Rurutu žije 2100 obyvateľov v 3 dedinách, z toho 375 detí navštevujúce školské zariadenie GS Auti-Avera-Moerai. V dedine Moerai, na východnom pobreží ostrova sú lokalizované všetky verejné inštitúcie a služby. Napriek svojej "malosti", má ostrov modernú vybudovanú infraštruktúru : prístav, banku, základnú školu, zdravotnícke zariadenie, silne rozvinuté poľnohospodárstvo.


Tu som mala tú vzácnu možnosť byť zvečnená s jedným z najvzácnejším umeleckým skvostom oceánskeho umenia, vystaveným v obradnej sieni radnice v Moerail . Dovoľte mi predstaviť vám "A'a" predchodca bohov.
Postava "A'a" ktorá je považovaná za predchodcu obyvateľov ostrova Rurutu a ktorá bola po svojej smrti vyhlásená za svätú.
Každá z delegácii dostala mini mapu vyrobenú z dreva miro. A každý člen výpravy obdržal samolepky s vlajkami : Rurutu, Francúzskej Polynézie a Australskymi ostrovmi. 


Vrelá vďaka za všetky darčeky !

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára